Oerhammetje
- Gesneden van Nederlandse varkens
- Mals van structuur en laag vetgehalte
- Geen preventieve medicatie
- Twee stuks


Onze oerhammetjes worden gesneden uit de kuit en hiel van het varken
Het oerhammetje is afkomstig uit de kuit/hiel van het (wroet)varken. Omdat het stukje veel werk heeft verricht heeft het een lange bereidingstijd nodig. Daarom is de oerham een populair stukje vlees onder de echte BBQers. Onze oerhammetjes worden gesneden in de eigen slagerij. Naast dat het een steeds populairder stukje vlees in de webshop is bestellen ook veel van onze horeca klanten voor de winterkaart ons oer hollandse oerhammetje
Oerhammetjes van het Wroetvarken
Nederlandse wroetvarkens zijn niet zomaar varkens. Slechts 1% van de Nederlandse varkens mogen het keurmerk van het wroetvarken dragen. Om in aanmerking te komen om wroetvarkens te fokken moet een boer aan specifieke voorwaarden voldoen. Zo worden er duidelijke eisen gesteld aan de stallen, de leefomstandigheden van de varkens en het voer dat zij ontvangen. Door deze strikte regels zijn er slechts enkele boeren in Noord Holland, Overijssel en Brabant die dit prachtige ras mogen fokken. Het wroetvarken moet op een duurzame en humane manier worden grootgebracht. Dit zorgt er dan ook voor dat dit varkensvlees qua prijs niet vergelijkbaar is met het standaard varkensvlees dat in veel supermarkten te vinden is. Consumenten kiezen dan ook bewust voor kwaliteit van het vlees en kwaliteit van het leven voor de varkens. Dit mag dan ook iets meer kosten. Onze Oerhammetjes worden in onze eigen slagerij gesneden voor zowel onze horeca klanten als particulieren die de oerhammetjes graag thuis op het bord willen toveren.
Restaurant kwaliteit maar dan thuis op het bord
-
Ons vlees wint prijzen bij internationale BBQ wedstrijden
-
Ook topchefs werken graag met onze producten
-
Ons vlees bevat geen preventieve hormonen of antibiotica
-
Wij werken met lokale boeren
Oerhammetje Herkomst
Verschillende boeren uit Noord holland, Brabant en Overrijsel hebben zich aangesloten bij het wroetvarken initiatief. Allen staan ze voor het fokken van een uniek ras, dieren die gehouden worden in wroetstallen die voldoen aan specifieke eisen (zoals voldoende zonlicht), zorgen ze ervoor dat de varkens voldoende leefruimte hebben om te spelen en te wroeten en krijgen de dieren Non GMO voer.
Oerhammetje bereiden
Het oerhammetje kan je op verschillende manieren bereiden. Hieronder leggen wij uit hoe je hem het beste kan klaarmaken op de BBQ of in de oven
Oerhammetje uit de oven
- Zoals bij al het vlees is het van belang om het oerhammetje tijdig uit de koelkast te halen zodat deze eerst op kamer temperatuur kan komen
- Verwarm de oven op 120 graden als je de tijd hebt of 160 graden als je wat sneller klaar moet zijn
- Gebruik een rub naar gelang van wat je zelf lekker vindt en wrijf het oerhammetje hiermee in
- Het stuk is klaar wanneer je een kerntemperatuur tussen de 85 en 90 graden hebt bereikt. We raden ook aan om bij de bereiding in de oven te werken met een kernthermometer
- Bij een bereiding van 130 graden moet het oerhammetje waarschijnlijk twee uur in de oven. Wij maken hem zelf vaak klaar op 160 graden, houd dan rekening met anderhalf uur. Maar zoals gezegd, gebruik een kernthermometer want dan hoef je niet te schatten.
- Haal hierna het oerhammetje uit de oven, en laat hem nog enkele minuten doorgaren in aliminium folie. Let wel op, je wilt eindigen op een kerntemperatuur van max 90 graden, haal het oerhammetje dan bij een temperatuur van 85 graden uit de oven zodat hij in het aluminium folie nog even kan doorgaren.
Oerhammetje van de BBQ
- Verwarm de BBQ voor indirect grillen en eventueel roken op 130 graden
- Gebruik eventueel een lekkere BBQ rub om zo nog een extra bite aan het oerhammetje te geven. Breng deze rub al enkele uren voordat het oerhammetje op de bbq gaat aan.
- Nu ga je het vlees indirect laten garen tot het een kerntemperatuur van 85 graden bereikt heeft.
- Nu kan je hem eventueel ook nog op hoog voor op de BBQ even afgrillen voor de smaak maar dat is zeker niet noodzakelijk
- Het liefst laat je de oerham nog even doorgaren in de aluminum folie als je hem vd bbq af hebt gehaald. Doe je dit, zorg dan dat je kerntemperatuur niet al de 90 graden heeft bereikt want anders wordt het vlees echt te taai na het garen in de folie.
Reviews
-
Oerhammetjes om je vingers bij af te likkenEven aanbakken en daarna klaargemaakt in de oven, een van mijn favoriete stukken vlees, hoe simpel het ook is. Kwaliteit van Bollensteak is ook niets mis mee, dus als ik niet naar de slager kan om wat voor reden dan ook dan bestel ik hier graag
Gepost op