Varkenshaas

De Varkenshaas is veruit het zachtste stuk van het varken. Het bevat weinig vet en heeft een zeer fijne structuur. De varkenshaas in ons assortiment is afkomstig van het Wroetvarken, een samenwerking waar wij trots op zijn, omdat het Wroetvarken als eerste varkensketen een beter leven ster heeft ontvangen van de dierenbescherming.

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Iberico Varkenshaas
    15, 00
    Op voorraad: Morgen geleverd!
  2. Varkenshaas
    11, 00
    Waardering:
    100%
    Op voorraad: Morgen geleverd!
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Varkenshaas bereiden

Een varkenshaas kan je op verschillende manieren bereiden, op de barbecue, in de pan maar bijvoorbeeld ook in de oven. Ongeacht de keuze die je maakt, er zijn een aantal aandachtspunten die je altijd kan volgen:

- Haal de varkenshaas een half uur voordat je hem klaarmaakt uit de koelkast. Dan heeft hij nog ruim de tijd om op kamer temperatuur te komen
- Dep de varkenshaas droog net voordat je hem in de pan of op de bbq legt
- Bak je de varkenshaas in de pan, gebruik een goed stuk bak boter en wacht totdat deze bruin kleurt

Varkenshaas bakken

Als je een varkenshaas gaat bakken dan zorg je dat de pan eerst goed op temperatuur is. Vervolgens bak je de varkenshaas rondom bruin op hoog vuur voor een periode van ongeveer een minuut. Zet vervolgens het vuur lager en laat het vlees nog een kleine 15 minuten rustig doorgaren. Tijdens deze periode verplaats je de varkenshaas een aantal keer in de pan. Een lekkere varkenshaas bakken doe je niet alleen in de pan. Zorg er namelijk voor dat je na het doorgaren de varkenshaas nog een a twee minuten afgedekt in aluminiumfolie laat rusten. 


Varkenshaas in de oven

Uiteraard kan je een lekkere varkenshaas ook in de oven bereiden. De tijd dat hij in de oven moet liggen hangt wederom af van de gewenste garing en ook de dikte van het vlees. In zijn algemeenheid kan je de volgende stelregels aanhouden. 
-Rare  +/ - 12 minuten
- medium rare +/- 15 minuten
- medium +/- 18 minuten
- rare +/- 20 tot 30 minuten
- Let wel op dat je de oven voorverwarmd op 160 graden alvorens je de varkenshaas in de oven legt.

Varkenshaas marineren

Een varkenshaas marineren kan je op vele verschillende manieren doen. Uiteraard is een marinade smaak gebonden en is niet elk recept voor iedereen een recept. Twee opties om een varkenshaas te marineren zijn 

een zure marinade
Het mooie van een zure marinade is dat hij de varkenshaas mals maakt en het tevens een frisse smaak geeft. Standaard basis bestandsdelen voor een zure marinade zijn Citrus vruchten, wijn of een scheutje azijn. Meng hiervan ongeveer 240 ml in een kom. Voeg hier 15 ml van je favoriete olie (bijv olijf olie) aan toe. Vervolgens voeg je 2 gram van je favoriete kruiden icm een beetje zout en peper toe en je hebt de marinade gemaakt. Meng alle ingredienten goed door elkaar en giet het over de varkenshaas die je in een hersluitbare zak doet. Laat het vervolgens geruime tijd marineren.

Een oosterse marinade
Oosterse marinades doen het over het algemeen goed bij een hoop mensen. Krijg je dus bezoek en twijfel je over een lekkere en toegankelijke marinade? Dan is dit waarschijnlijk een goede keuze. Voor deze marinade heb je de volgende ingredienten nodig: 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels honing, halve theelepel knoflook, koriander en gember poeder. 1 eetlepel sesamzaadje. Meng al deze ingredienten door elkaar heen in een ruime kom. Gebruik een hersluitbare zak en giet de oosterse marinade over de varkenshaas. Laat dit een aantal uur in de koelkast marineren en bereid hem vervolgens in de oven, bbq of pan. Smullen maar