Gegrilde eendenborst is zo’n gerecht dat meteen luxe uitstraalt: krokant vel, mals vlees en een saus die warm, zoet en fris tegelijk is. De combinatie van port en sinaasappel tilt dit gerecht naar restaurantniveau, terwijl je het thuis verrassend eenvoudig maakt.
Zelf aan de slag? Hieronder vind je het volledige recept.
Benodigdheden
-
Grillpan
-
Sauspan
- Snijplank en scherp mes
-
Houten lepel
Ingrediënten
Voor de eendenborst
- 600 g eendenborstfilet met vel
-
Zout en zwarte peper
Voor de sinaasappel-portsaus
- 2 el boter
- 2 el bloem
- 300 ml warme kippenbouillon
- 150 ml rode port
- 2 zoete sinaasappelen (bij voorkeur onbespoten)
- 2 el rode bessengelei
- 1–2 el citroensap
-
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
1. Basis voor de saus maken
Smelt de boter in een sauspan op middelhoog vuur en roer de bloem erdoor tot deze licht begint te kleuren.
Giet de warme bouillon er beetje bij beetje bij terwijl je blijft roeren. Laat het geheel zachtjes koken tot de saus bindt en voeg daarna de port toe. Laat dit ongeveer 5 minuten pruttelen zonder deksel.
2. Sinaasappel en bessengelei toevoegen
Rasp de schil van één sinaasappel en kook de rasp kort in een klein laagje water om de bitterheid te verzachten. Giet af.
Pers beide sinaasappelen uit en voeg het sap én de gekookte rasp toe aan de saus. Roer vervolgens de bessengelei erdoorheen tot de saus glad en glanzend is. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
3. De eendenborst grillen
Dep de eendenborstfilets droog en kruid ze royaal met zout en peper.
Verwarm de grillpan zonder olie. Leg de filets met het vel naar beneden in de pan en bak 3 tot 4 minuten zodat het vet rustig kan smelten en het vel krokant wordt.
Draai de filets om en bak nog 3 minuten aan de vleeskant. Laat het vlees daarna een paar minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd de filets vervolgens in mooie plakjes.
4. Serveren
Verdeel de plakjes eendenborst over de borden en lepel de warme sinaasappel-portsaus erover.
Chef’s Tips & Serveersuggesties
-
Extra krokant vel: Snijd het vet kruislings in voordat je gaat grillen. Zo smelt het gelijkmatiger.
- Serveer met contrast: Romige aardappelpuree of wilde rijst werkt perfect naast de frisse saus.
- Minder zoet? Vervang een deel van de port door bouillon voor een drogere smaak.
Gegrilde eendenborst is precies het soort gerecht dat een gewone avond bijzonder maakt. De combinatie van mals vlees en de volle sinaasappel-portsaus brengt warmte én verfijning op tafel.



