Op zoek naar een gerecht dat indruk maakt én eenvoudig te bereiden is? Hertenbiefstuk is dé keuze voor een feestmaal zonder stress. Dankzij een goede voorbereiding staat dit chique gerecht in een handomdraai op tafel. Bereid de wijnsaus alvast voor, breng de biefstukjes op kamertemperatuur en richt je vervolgens op het gezellig maken van de tafel. Zo kun jij ontspannen genieten van een stijlvol diner!
Ingrediënten (voor 4 personen)
Hertenbiefstukjes:
- 4 hertenbiefstukjes
- Olijfolie
- Peper en zout
- Boter
Rode wijnsaus:
- 2 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 400 ml volle rode wijn
- 200 ml vleesfond
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 100 g ijskoude boter (plus extra voor het bakken)
Bereiding
1. Begin met de rode wijnsaus (voorbereidingstijd: 30 min)
- Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn.
- Verhit een beetje roomboter in een pannetje en fruit de sjalotjes en knoflook aan. Voeg de tijm en het laurierblad toe en roer goed door.
- Voeg de rode wijn en vleesfond toe. Laat op middelhoog vuur inkoken tot de helft (ongeveer 20 minuten).
- Zeef de saus en breng op smaak met peper en zout. Klop vlak voor serveren de ijskoude boter met een garde door de saus.
2. Hertenbiefstukjes bereiden
- Haal de hertenbiefstukjes ruim van tevoren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Dep droog en kruid royaal met peper en zout.
- Verhit olie of boter in een pan en bak de biefstukjes op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin.
- Zet het vuur op halve kracht, voeg een extra klontje boter toe en laat de biefstukjes op laag vuur nog 4 minuten rustig garen.
3. Laat rusten
- Haal de biefstukjes uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
- Laat minimaal 5-10 minuten rusten, afhankelijk van de dikte van de biefstuk.
4. Serveer
Snijd de hertenbiefstuk in plakken en serveer met de rode wijnsaus.
Tips voor een stressvrij diner
- Bereid de wijnsaus al een dag van tevoren. Dit bespaart tijd én zorgt dat de smaken nog beter intrekken.
- Combineer met feestelijke bijgerechten zoals gegrilde witlof, aardappelpuree met truffel, knapperige haricots verts of een frisse salade met noten en appel.
Eet smakelijk en geniet van de feestdagen!



