Ben je op zoek naar een indrukwekkend en smaakvol gerecht voor de feestdagen?
Deze hertenrollade van ongeveer 850 gram is perfect voor 3 tot 4 personen. Met zijn malse textuur en verfijnde smaak zet u gegarandeerd iets bijzonders op tafel.
Hier leest je hoe je het vlees stap voor stap perfect bereidt.
Ingrediënten (voor 3-4 personen):
- 850 g hertenrollade
- 200 ml rode wijn
- 500 ml bouillon
- 2 winterpenen (in stukken)
- 1 grote ui (in ringen)
- ½ selderijknol (in blokjes)
- 2 tenen knoflook (geplet)
- 2 blaadjes laurier
- 1 el olie
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:Stap 1: Voorbereiding
Haal de hertenrollade 1 uur van tevoren uit de koelkast en uit de verpakking. Dep het vlees droog met keukenpapier en wrijf het royaal in met zout en peper. Laat de rollade op kamertemperatuur komen.
Stap 2: Aanbraden
Verhit een flinke klont boter in een diepe, ovenvaste pan. Braad de rollade op hoog vuur rondom goudbruin in ongeveer 5 minuten.
Stap 3: Groenten toevoegen
Voeg de winterpenen, ui, selderij, knoflook en laurierblaadjes toe aan de pan. Bak dit 2 minuten mee. Blus af met de rode wijn en voeg de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook.
Stap 4: Ovenklaar maken
Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte van de rollade. Zet de pan in een voorverwarmde oven op 130°C.
Stap 5: Garen in de oven
Laat de rollade ongeveer 2 uur garen. Controleer de kerntemperatuur regelmatig. De ideale temperatuur voor medium vlees is 55°C. Bedruip het vlees halverwege met het vrijgekomen vleessap om het mals en sappig te houden.
Stap 6: Rusten en jus bereiden
Haal de rollade uit de pan en laat hem 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Zeef de jus en kook deze indien nodig nog wat in voor een rijke, gladde saus.
Stap 7: Serveren
Snijd de rollade in plakken van ongeveer 2 cm en serveer met de jus.
Serveertip
Combineer de hertenrollade met romige aardappelpuree, gegrilde groenten en een klassieke cranberrysaus. Een feestmaal dat uw gasten nog lang zullen herinneren.
Eet smakelijk!



